Från hav till bord
Att fisk och skaldjur är spårbara betyder att vi vet var de är fångade, när de är fångade och med vilka redskap.
Följande information skall finnas tillgänglig för konsumenten utan att behöva fråga.
Handelsbeteckning (artens svenska namn)
Vetenskapligt namn (Latinskt namn)
Produktionsmetod (fångad, fångad i sötvatten eller odlad)
Fångst eller produktionsområde
För fisk fångad i havet skall namn på delområde eller sektion som förtecknas i FAO:s förteckning över fiskeområden, anges. Samt namnet så att konsument förstår t.ex. FAO 27IIIan Skagerrak.
För fisk fångad i sötvatten skall sjön/vattnet anges plus land.
För odlad fisk skall land anges.
Redskapskategori
”Vadar/Notar”
”Trålar”
”Nät/garn”
”Ringnotar och sänkhåvar”
”Krokar och linor”
”Skrapor”
”Tinor och fällor”
För mer information Havs och Vattenmyndigheten